2011. december 27., kedd

Ínyenc rakott krumpli recept (olcsó és egyszerű!)

Jellemzők: drága húsféle, sok tojás nem szükséges ehhez a mennyei rakottashoz.
Elkészítési idő: 60-70 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 70-80 dkg burgonya hasábokra vágva (vagy ugyanennyi mirelit)
  • a burgonya sütéséhez étolaj
  • 1 tojás
  • 10 dkg kemény sajt (pl. trappista) lereszelve
  • 50 dkg párizsi apró darabokra vágva (vagy ledarálva) [krinolinnal, szafaládéval, virslivel is helyettesíthető]
  • 2 pohár tejföl (350 g)
  • őrölt fekete bors
  • 2 szál zöldhagyma felkarikázva
  • ételízesítő
  • 2 gerezd fokhagyma péppé zúzva

Elkészítés:
  1. Süsd ki a krumplit a szokásos módon étolajban.
  2. Melegítsd elő a sütőt 160 Celsius fokosra.
  3. Keverd össze a tojást a tejföllel, a reszelt sajttal, ízesítsd sóval, ételízesítővel, borssal. Add hozzá a zöldhagymakarikákat és a zúzott fokhagymát is.
  4. Halmozd egy jénai vagy egy kisebb, mély tepsi aljára a sült burgonyát. Sózd meg enyhén. Szórd meg egyenletesen a parizerdarabokkal. Öntsd a tetejére a tejfölös-sajtos-tojásos keveréket.
  5. Told a tálat vagy a tepsit az előmelegített sütőbe. Süsd kb. 25-30 percen át, vagy addig, amíg a teteje sárgásbarna lesz.
  6. Tálald melegen, kockákra vagy - a tortafélékhez hasonló módon - szeletekre vágva. Ecetes almapaprika illik mellé. Jó étvágyat!

Összár: nem konyhakész burgonyából, a párizsi minőségétől függően 750-1000 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: párizsival rakott burgonya recept, parizeres rakott krumpli olcsón, sültkrumplitorta