2011. november 30., szerda

Túróval rakott tészta édesen

Jellemzők: édes egytálétel. Desszertnek és főételnek egyaránt remek. Kompóttal, gyümölcsbefőttel (leginkább meggybefőttel... hmm...), vagy lekvárral fogyasztva még finomabb. (Savanykásabb gyümölccsel vagy lekvárral a sütés előtt álló ételt is gazdagíthatod!)
Elkészítési idő: tésztafőzés + 35 perc
Nehézségi fok: egyszerű 
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 40 dkg szélesmetélt vagy nagykocka tészta enyhén sós vízben kifőzve, leszűrve
  • 25 dkg tehéntúró villával áttörve
  • 350 g tejföl (két kispoharas vagy egy ilyen méretű nagy dobozos)
  • 1 zacskó (10 dkg) mazsola beáztatva, lecsöpögtetve
  • 12 dkg cukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 pici csipet só
  • 3 tojás
  • 5 dkg sütőmargarin vagy vaj
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • sütőtál vagy tepsi

Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
  2. Keverd össze az áttört túrót a tojásokkal, a tejföllel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a mazsolával és a sóval, majd forgasd át ebben a tésztát.
  3. Zsiradékkal jó vastagon kend ki a sütőtál vagy a tepsi alját. Hintsd meg vékonyan prézlivel.
  4. Öntsd a tálba / tepsibe a túrókrémes tésztát. Morzsolj a tetejére némi vajat vagy margarint.
  5. Told az ételt a sütőbe. Süsd 20-25 percig.
  6. Fogyaszd lekvárral, befőttel, friss gyümölccsel tálalva. Hidegen és melegen is finom! Jó étvágyat!

Összár: 800 - 950 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: édes túrós tészta, édes túrós metélt, édes túrós kocka, rakott túrós tészta édesen.