2011. október 20., csütörtök

Spenótfőzelék / Spenótmártás

Tetszik vagy sem: a spenót kiváló téli alapanyag, magas C-vitamin, karotin- és káliumforrás, viszont túl gyakran nem szabad fogyasztani, mivel a vas és a kalcium felszívódását gátolhatja. Havonta egy-két spenótétel persze még nem okoz gondot. Alacsony áron beszerezhető, a mirelitspenót sokat megőriz friss állapotához képesti hasznosanyag-tartalmából. Fasírttal, sült hússal, főtt vagy tükörtojással, meg önmagában is fogyasztható.



Hozzávalók: 45-50 dkg apróra csíkozott spenót (tehát egy fagyasztott zacskónyi, papírdoboznyi), 1 dl tej, egy kis poharas tejföl (150-175 g), só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, kis zsiradék (vajjal nagyon finom).

Elkészítés:

  1. Olvaszd ki a spenótot, ha mirelitet használsz.
  2. Készíts fokhagymás rántást lisztből, a zsiradékból.
  3. Engedd fel a rántást 1 dl tejjel és 3 dl vízzel elkevert tejföllel.
  4. Tedd a rántásos edénybe a kiengedett spenótot.
  5. Sózd, borsozd, esetleg tegyél bele egy kávéskanálnyi cukrot.
  6. Csak 2-3 percig főzd, mert így magas tápértékét megőrzi a levélzöldség!

Tipp:

  1. Nagyon kellemes ízű a "speska": a főzelék egyik fele spenót, másik fele sóska. Ilyenkor nem kell fokhagymával ízesíteni.
  2. Hasonló módon, de több tejjel vagy vízzel felhígítva készül a spenótmártás, amely sültek mellé adható.

Egyéb elnevezések: parajfőzelék, parajmártás, parajszósz, spenótszósz, spenótmártás.