2011. október 12., szerda

Olcsó currys csirke - Kiadós, egyszerű és pikáns

Hozzávalók négy személyre:
8 db (kb. egy kg) csirke felsőcomb
3-4 teáskanál curry
1 evőkanál citromlé
pici őrölt fahéj
őrölt feketebors
2-3 cikk fokhagyma
1 evőkanál étolaj
1 evőkanál liszt

3 dkg vaj (nem margarin!)
1 pohár (175 g) 12%-os zsírtartalmú tejföl

A körethez: 35 dkg rizs, zsiradék, egy kevés currypor, finomra metélt petrezselyem.

Elkészítés:

  1. A csirke felsőcombokat a bőrtől megszabadítjuk, kicsontozzuk, megmossuk és kb. egy cm vastag  csíkokra vágjuk a sütést megelőző este. Összekeverjük egy kanál étolajjal, némi citromlével, nagyon kevés őrölt fahéjjal és a fokhagyma zúzalékával. Lefedve tároljuk másnapig.
  2. Másnap egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és kifehérítjük rajta a húscsíkokat, melyeket fehéredés után kiszedünk a zsiradékból.
  3. A vajon - a paprikához hasonlóan - kicsit megfuttatjuk a curryport.
  4. A serpenyőbe beleöntjük a liszttel csomómentesre mixelt tejfölt. Belehelyezzük a csirkedarabokat, felöntjük kb. 1 dl vízzel és ízesítjük sóval, borssal.
  5. Felforraljuk a hozzávalókat és kb. 20 percig, lassú tűzön pároljuk puhulásig a húst.
  6. Amíg a hús párolódik, készítsünk párolt rizst kevés curryvel és petrezselyemmel ízesítve.